KategorilenmemişFutbolFutbol YazılarımMakaleler

Ahmet Nur Çebi ve Sportif Direktörlük

Ahmet Nur Çebi altı ay önce Çaykur Rizespor A.Ş.'den transfer ettiği Ceyhun Kazancı'yı bu sefer de sportif direktör olarak göreve başlattığını açıkladı.

Ahmet Nur Çebi geçtiğimiz hafta ortası yaptığı basın toplantısında altı ay önce Çaykur Rizespor A.Ş.’den, Beşiktaş Futbol A.Ş.nin başına CEO olarak transfer ettiği Ceyhun Kazancı’yı bu sefer de sportif direktör olarak göreve başlattığını açıkladı.

Altı ay da oluşan bu yer değiştirme de olayı terfi miydi, yoksa yetki almamıydı buna kimse hiç bir gazeteci açıklık getiremedi.

Şimdi sizlerle iki konuyu paylaşmak istiyorum…

Bunlardan biri idari ve kurumsal… Diğeri ise ‘Futbolun Vahameti’ dir…

1- BJK Derneği tüzüğünün ‘Üye Olma’ şartı  9. maddesine göre;

“Türkiye profesyonel spor liglerinde aynı kategoride faaliyet gösteren başka bir spor kulübüne üye olanlar ile lisanslı sporcu veya görevli olanlar, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne üye olamazlar…

Ayrıca, Türkiye profesyonel spor liglerindeki takımlara üye olan, bu takımlar ve/veya iştirakleri ile ortaklıkları bulunan mevcut üyeler üyelik haklarından faydalanamazlar.”

Maddesi altı ay önce Çaykur Rizespor A.Ş.’den, Beşiktaş Futbol A.Ş.nin başına CEO olarak transfer edilen ve şimdi de sportif direktör olarak göreve başlattığını belirtilen Ceyhun Kazancı’nın durumu idari olarak hem tüzüğe göre hem Türk Ticaret Kanununa hem de ETİK olarak halka açık ortaklıklarıda bulunan şirketler için de karşılıklı olarak doğru değildir.

Bu tip tüzüğe ve yasaya aykırı bir görevlendirme yapılamaz…

Önce Ahmet Nur Çebi’nin Ceyhun Kazancı’yı atadığı ‘Sportif Direktör’ün tanımından başlayalım

2- Önce ‘Sportif Direktör’ün tanımından başlayalım. “Sportif Direktör, Yönetim Kurulu ile Teknik Direktör arasındaki profesyonelite ve uzmanlık alanında oluşabilecek zaafiyetleri minimuma düşürebilecek kulübün futbol işletme organizasyonunu maddi ve hukuki olarak birinci dereceden yönetmekle sorumlu olan kişidir” diyebiliriz kısa yoldan.

Tabii ki bu vazifeyi bir fizik kuralı, bir kanun maddesi gibi  ortaya koyamayız. Sportif Direktörün görev tanımı her kulüplerin yapısına göre değişkenlik gösterebilir.

Örneğin futbolun her kademesinde bulunmuş olan Franz Beckenbauer’un başkan olduğu kulüpteki sportif direktörüyle, hayatında sadece inşaatlara/müteahhitlere mal satmaktan başka bir iş yapmamış olan bir kulüp başkanının sportif direktörleri arasında görev, sorumluluk ve deneyimleri arasında fark kriteri olmaması mümkün değildir.

Ayrıca kulüplerin hedeflerine, kültürlerine uygun bir işletme modelini yine kulüpteki kurumsal yapının maharetiyle en başarılı şekilde yönetilmesindeki sorumluluğu ve beceri düzeyi de dikkate alınacak diğer önemli bir kriterdir.

Kurumsal işletme modelinde hem en iyi üretimi, hem en iyi performans ilişkisini, hem de başarı odaklı kârlılığı yakalamak doğru ve -olmazsa olmaz- bir yoldur.

Bu ancak, futbolun içinde her yapıyı iyi bilen yüksek deneyime sahip kişiler ile olur.

Kulübün hedefleri ulusal ve uluslararası platformlar ise temsili de bu hedeflere uygun olmalıdır. Belirlenen bütçe doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadede planlanması, menajerlere dayanmayan doğru bir transfer komitesi ve kurumsallığının yürütülmesi, doğru bir FUTBOL İŞLETME MODELİ ile İdari Kadro, Sağlık Ekibi, Medya Departmanı, Scouting Departmanı ve tüm özkaynaklar yine Sportif Direktör’ün yönetmekle sorumlu olduğu başlıca görevlerinin arasındadır.

Özelikle ciroları ve hedefleri büyük kulüplerde uluslararası ilişkileri yönetebilecek deneyime sahip profesyoneller gereklidir.

Bu ilişkileri ve futbolu, Ahmet Nur Çebi’nin deyimiyle “sadece sabahlara kadar maç seyretmekle” öğrenemezsiniz…Yapamazsınız…

Ahmet Nur Çebi Passolig’deki elektronik biletçilikten önce CEO, sonra da sportif direktörlüğe geçişteki tercihinin muhteşemliğinden bahsederken;

John Benjamin Toshack‘a da dalga geçercesine laf atmadan geçmemesi Milan Kundera’nın “var olmanın dayanılmaz hafifliğindeki” gibi adeta roman yazılacak kadar derin bir konudur.

Amma, birisinin şunu Ahmet Nur Çebi’ye şunları söylemesi lazım.

Bay Ahmet Nur Çebi “Sizi stadyumun kapısına gittiğiniz zaman almayacakları yerlerde, John Benjamin Toshack, Alex Ferguson’la, Florentino Perez’le, Valdano ile yan yana maç izliyor”…

“Sizin maç seyretmek için bile bilet bulamayacağınız” Real Madrid’in kulüp binasına girdiğiniz zaman kendi talebesi, kaptanı ve Real Madrid’in efsanevi futbolcularından olan sportif direktör Butragueno onu kapıda karşılıyor…

“Sizin hayatınızda kapısından geçmediğiniz Anfield’e o adam gittiği zaman Kop tribünleri John Toshack sesleri ile inler…”

“Siz İspanya’ya vizesiz giremezken” John Toshack Kralla akşam yemeği yer…

Bunlar denmeli, söylenmeli ve John Benjamin Toshack anlatılmalı ki daha fazla tuhaf ve komik duruma hep beraber düşmeyelim…

Şimdi sizler bir kaç tane Sportif Direktör veya Futbol Direktörü pozisyondan örnekler vereceğim.

Emilio Butragueno

Real Madrid tarihinin efsane futbolcuları arasında yer alan Emilio Butragueno, sportif direktör ve Başkan yardımcısı olarak İspanyol ekibine hizmet vermektedir.

Dünya futbolunda kalıcı olmanın en zor olduğu kulüplerden birinde başarıyla görev yapan deneyimli futbol adamı şu anda Mbappe ve Haaland transferi için ayırmayı düşündükleri 640 milyon euro bütçeyi kazanca nasıl dönüştürebileceğini hesap etmektedir.

Ralf Rangnick

İngiliz devi ManU, Ralf Rangnick ile iki yıl boyunca danışmanlık görevini yürüteceği bir anlaşma yapmıştır.
63 yaşındaki Ralf Rangnick, Hoffenheim mucizesini yarattıktan sonra 2012’de RB Leipzig’e transfer olmuş ve Leipzig’de görev yaptığı 7 yıl boyunca kulübün transfer politikasını belirlemiş ve kulübü sadece Almanya’da değil Şampiyonlar Liginde de rekabetçi bir takım haline getirmiştir.

Teknik adamlık kariyerinde Stuttgart, Hannover 96, Schalke 04 ve Hoffenheim’de başarılı sezonlar geçiren tecrübeli futbol adamı, Red Bull’un sponsorluğundaki Salzburg ve Leipzig de futbolu yönetmiş ve kısa sürede uluslararası başarı getiren isim olmuştur.

Ralf Rangnick Kimdir ?

Steve Walsh

Everton’da sportif direktörlük pozisyonunda görev yaparken Amerika’ya Charlotte Football Club’a transfer olan Steve Walsh daha önce Chelsea, Newcastle United ve Leicester City’de de görev yapmıştır.

Steve Walsh ünlü milyarder, Tayland merkezli duty free zinciri King Power’ın sahibinin 2010 yılının Ağustos ayında Leicester City Kulübü’nü satın almasıyla birlikte Walsh’ın yetkileri arttırılmış ve 2015-16 sezonunda Premier Lig şampiyonluğu yaşanmıştı.

Bu şampiyonluğun mimarı olan Claudio Ranieri seçimindeki ısrarı sayesinde Leicester City’nin tarihi şampiyonluğu kazanmasında büyük katkısı olmuştu.

Ayrıca, Steve Walsh’un Riyad Mahrez ve N’Golo Kante gibi önemli isimleri çok düşük maliyetlere bulması da başka dikkati çeken katkı-husus olmuştur…

John Benjamin Toshack Kimdir?

Ramon Rodriguez

Sportif direktörlere bir başka örnek de Sevilla Kulübünü, “Monchi” lakaplı sportif direktörü Ramon Rodriguez.Monchi ucuza alıp milyon eurolara sattığı yıldızlar sayesinde İspanyol kulübüne büyük bir servet kazandırmasının yanı sıra kurduğu takımla da müthiş bir başarı hikayesine imza atmıştır.

Monchi Sevilla’dan büyük kulüplere sattığı Sergio Ramos, Dani Alves, Ivan Rakitic başta olmak toplam 296 milyon euro ticaret hacmi yapmıştır.

Sevilla‘da uzun yıllar kalecilik yapan Monchi, 2000 ile 2017 yılları arasında kulüpte sportif direktörlük yaptığı dönemde 5 UEFA Kupası, 2 İspanya Kral Kupası ve 1’er UEFA Süper Kupası ile İspanya Süper Kupası’nı müzesine götürdü.

Bunlar Ahmet Nur Çebi ‘nin Beşiktaş için Ceyhun Kazancı’ya vermiş olduğu Sportif Direktörlük işi için sadece bir kaç örnek…

Jorge Valdano, Giuseppe Marotta, Michael Zorc, Txiki Begiristain, Michael Edwards, Marcel Brands, Andrea Berta…

Hem geçmişte, hem de günümüzde, yüzlerce, binlerce böyle örnekleri dizebiliriz.

Dizmesine dizeriz de…Ama anlayan olur mu…Orası da meçhul…

Ama şu soruyu da Ahmet Nur Çebi’ye sormadan geçemeyeceğiz…

Türkiye’de ilk kez hem tüzüğe, hem de futbolun özüne aykırı, şampiyonlar liginde rekabet eden, bir asırlık şanlı camiaya yakışmayacak şekilde, ‘adeta torpille’ altı ayda iki mevki yaratan, yeni bir sportif direktörlük kavramının mucidi olarak ‘yeni bir başka hüner ile ve yine’ tarihe geçtiniz…Bilmem farkında mısınız ?

Hürser Tekinoktay,
Bir Beşiktaş Taraftarı

Ceyhun Kazancı: Elektronik biletçilikten sportif direktörlüğe giden yol

VE 2023-24 sezonu başlarken bir avrupa kuası maçı öncesi Beşiktaş Kulübü, sportif direktör Ceyhun Kazancı ile yolların ayrıldığını duyurdu.

Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamada, Ceyhun Kazancı’ya hizmetlerinden dolayı teşekkür edilerek şu ifadeler kullanıldı:

“2021 yılında Beşiktaş Futbol AŞ’de genel müdürlük görevine getirilen, 2022 yılından bu yana ise Beşiktaş Futbol AŞ Genel Müdürlüğü ile sportif direktörlük görevlerini birlikte yürüten Ceyhun Kazancı’yla yollarımızı ayırmış bulunmaktayız. Kulübümüze hizmetleri nedeniyle Ceyhun Kazancı’ya teşekkür eder, bundan sonraki kariyerinde başarılar dileriz.” dendi…

Ahmet Nur Çebi biz, Sergen Yalçın’ı getirdik, 2 kupa ile şampiyon olduk. Sen 2 stajyer hoca; 1 sportif direktör getirdin; Bize 21 yılın en başarısız dönemini yaşattın

Biz, Sergen Yalçın’ı getirdik, 2 kupa ile şampiyon olduk. Sen 2 stajyer hoca; 1 sportif direktör getirdin; Bize 21 yılın en başarısız dönemini yaşattın. Üstüne üstlük 2 yıldır takım ile beraber olan sportif direktör Ceyhun Kazancı’yı lig başlarken görevden alarak bir başka skandala imza attın. Taraftar boşuna ‘Yeter artık Ahmet Beşiktaş’ı terket demiyor.’

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu