HaberDünyaPolitika

Sigaraya yenik düşen Başkan!

Sigaraya yenik düşen Başkan!

Barack Obama’nın sigara içip içmediğini dünyada pek kimse bilmez.
Aslında sigara bağımlısı olup sigara içmeye 18 yaşlarında başlayan Barack Obama’nın bu bilinmezliğinin arkasında onu sigara içerken gösteren fazla bir resminin ortalıkta dolaşmamasıdır.

Başkan Barack Obama, 30 yıllık sigara alışkanlığına hala gözlerden uzak biçimde devam ediyor.

Ekonomik kriz ve onun yarattığı dev işsizlik oranı, borsalardaki gerileme, sağlık sigortası sisteminin reforma uğratılması, Irak ve Afgan cephelerindeki savaş, İran’la nükleer kriz ve bir ayı aşkın bir süredir büyük bir çevre felaketine dönüşen Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının üzerine birde Mavi Marmara gemisine yapılan korsan saldırıda onun bilgisinin olduğu iddiaları herhalde Obama’nın tiryakiliğini emekliliğine kadar devam ettirecek.

Barack Obama’nın kapalı kapılar ardında sigara bağımlılığı sürerken bir kaç ay önce başkan olarak ilk kez geçirdiği sağlık kontrolünün sonuçları, durumun vahametini ortaya bir kez daha koydu.

Başkana sigaraya dikkat uyarısı

Bethesda’daki Donanma’ya ait sağlık merkezinin doktorları, başkan olarak aynı zamanda Amerikan ordusunun başkomutanı olan Obama’nın sağlık durumunu kontrol ettiler.
Doktarlar 81,5 kilo ağırlığında olan 48 yaşındaki Başkan Barack Obama’nın sağlığının iyi olduğunu, ancak sigaradan uzak durmasının şart olduğu tavsiyesinde bulundular.

Hatırlanacağı üzere Michelle Obama’nın eşinin başkanlık kampanyasına başlarken  “Sigarayı bırak, yoksa sigara içen başkan olarak çevreye kötü örnek olursun” diye uyamıştı.

Bir müddettir sakız ya da deri üzerine takılan bant yoluyla nikotin tedavisi uygulayan Obama’nın, ne kadar sıklıkta ve günde kaç tane sigara içtiği bilinmiyor.

Bir yıl önce bu zamanlar, çocukları sigaradan uzak tutmayı amaçlayan bir yasayı imzalayarak yürürlüğe sokarken, kendi sigara alışkanlığıyla ilgili sorulara da muhatap olmuştu.

“Kontrolü kaçırdığım zamanlar oldu mu? Evet. Ama sürekli sigara tüttüren, her gün sigara içen biri miyim? Hayır” diyerek cevap vermişti.

Beyaz Saray Oval  ofiste bu seferde sigara var !

Obama’nın Beyaz Saray’a gelmesi halinde, bina içinde sigara içmeme sözünü de tuttuğu ve canı çektiği zaman, Oval Ofis’i Gül Bahçesi’ne bağlayan Batı Sütunları çevresinde sigara içtiği biliniyor.

Zaten şimdi Obama’nın dışişleri bakanı olan Hillary Clinton da, eşi Bill Clinton’un 1992’de başkan olmasının ardından Beyaz Saray’da sigara içme yasağı getirmişti.

Ama sigarayla baş edemeyen bir liderin Dünya sorunlarıyla nasıl baş edebileceği de  aklımıza gelmiyor değil…

HT

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu