FutbolFutbol YazılarımHaber

Beşiktaş Hisseleri ve Yeni Beşiktaş Tüzüğü


BJK A.Ş. Yönetimi ödenmiş sermayesinin yüzde 5’ine tekabül eden hisselerini 1 yıl içinde satacak.

“BJK hisse satışı için yetki verdi Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği, sahibi olduğu ve Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ödenmiş sermayesinin yüzde 5’ine tekabül eden hisselerin 1 yıl içinde satılması için yetki verdi.

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) dün yayımlanan açıklamasında, şirketin ana hissedarı Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin, sahibi olduğu ve şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde 5’ine tekabül eden her biri 1 lira nominal değerde toplam iki milyon adet hissenin 1 yıl içerisinde satılması için Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.’ye yetki verdiği kaydedildi.”

İşte  bir kaç gün önceki sıradan bir haber !

Beşiktaş hisselerindeki çıkış hareketi Bursaspor’un Şampiyon, Fenerbahçe’nin ikinci,  Galatasaray’ın 3. olduğu Süper (!)Ligde ligin hemen bitiminden bu yana  artmaya başladı.
Hem de oldukça iyi bir getiriyle…

Borsa’dan pek anlamam ama zararı sürekli konuşulan bir şirkette değer artışı marifet ister…
Bu bakımdan yöneticilerimizi tebrik etmek lazım …
Birkaç ayda % 50’ye yakın artış…

Biraz geriye giderek bakıldığında;
2000 yılının başı…
Borç yok, mal çok…
Borsa yok… Şampiyonluklar çok, kaçanlar da şaibeli….

Bu güven dolu Seba dönemi sonrasıyla popüler bir yol tercih edilmiş…
Gece kulüplerinde futbolcularla buluşmalar ve transfer anlaşmaları çoğalmış…

Yeni moda popülist transfer harcamaları başlamış.
(Saymakla bitmez  ama eskilerden bir örnek: 10 milyon dolar gibi bir rakama maliyeti söz konusu olan Antalyasporlu Fazlı bunlarda sadece biri)…

Borçlanma artmış, nakit paraya bir çare için Beşiktaş Futbol A.Ş. kurulup borsaya açılmış…
Sonrasında Başkan Serdar Bilgili döneminde yüzde 15, Başkan Yıldırım Demirören yönetiminde ise yüzde 15’lik AŞ’nin hisse satışı gerçekleştirilmiş….

Sevdanın adı Osmanlı

10 Yılda  200 milyon dolarlara çıkan borç rakamlarının yanı sıra % 30 hisselerin satışı aslında endişe vericiydi.

Ama bizim Osmanlıdan kalma tabela sevdamızın sarhoşluğunda pek aldırış etmediğimiz durum sağolsun…

Şimdi Yıldırım Bey % 5 oranda hisselerin satışı için verdiği bu yetki  sonucu SPK’dan onay çıkarsa Beşiktaş Yönetimi yaklaşık 12-15 milyon Dolar’a yakın bir nakit gelir elde edecek.

Eee bu da güzel, neticede bu sezon Gaziantep’te parlayan yıldızların önümüzdeki sezon Beşiktaş’a transferi var…

Peki BJK AŞ’nin satılan hisse oranı %35’i bulacak…
Sonrasında da artık satılabilir hisse oranı sadece % 14’e düşecek.
Acaba kimin umurunda?

Son Şans “Yeni Tüzük”

Demirören Yönetiminin 2007 yılı faaliyetlerini ibra etmeyen üyelerin açtığı davada İstanbul 6. Asliye Hukuk Mahkemesi 2008/86 sayılı  08.10.2008 Tarihli yazıya istinaden Bakanlık Denetçisi olan Müfettişlerin raporlarında BJK Tüzüğündeki bazı hususların Dernekler Kanunuyla çeliştiğini ve yeniden düzenlenmesi gerektiği kanati sonucunda Tüzük yenileme çalışmaları başladı.

Şimdi bu tüzük yenileme çalışmaları yapılırken BJK Derneği üyelerine bu çılgın borçlanmanın önüne geçebilmeleri için bir fırsat gelmiştir.

Divan Kurulu ve Genel Kurul üyeleri gerekli olan hassasiyeti bu dönem gösterebilirlerse BJK geleceğiyle ilgili çok önemli bir başarı sağlanabilir.

Hassasiyeti nasıl mı gösterebilirler…

1- Borçlanma yetkisi ve  bir örnek;

Profesyonel bir başka kulübün tüzüğünden örnek;

Y E D İ N C İ K I S I M
MALİ HÜKÜMLER
BİRİNCİ BÖLÜM

Yönetim Kurulu bütçe dışı harcama yapamaz. Bütçe dışı harcama ancak, Genel Kurul’ca kabul edilecek ek bütçe ile yapılabilir.

Yönetim Kurulu bütçenin %10’u kadar borçlanabilir. Ancak, ek bütçe ile kabul edilecek borçlanmalar ile tüzüğün 62. maddesi kapsamında yapılacak borçlanmalar %10’nun hesaplanmasında dikkate alınmaz. Sporcu transferleri nedeniyle yapılacak borçlanmalarda ise; transfer borçlanma bedeli, yapılan sözleşme süresine bölünerek bulunacak miktar, %10’nun hesabında dikkate alınır.

“Bütçe dışı harcama yapılamaz” hükmüne aykırı hareket eden Yönetim Kurulu, yaptıkları bütçe dışı harcamanın tamamından müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Bu da BJK  Tüzüğü ve Borçlanma Yetkisi;

Bütçe yılı 1 Ocak’tan başlayıp 31 Aralık günü mesai bitimine kadar bir yıl için geçerlidir. Yönetim Kurulu yeni bütçenin kabulüne kadar her ay bir önceki yıl bütçesinin 1/12’si kadar (sözleşmeli işlemler hariç) harcama yapabilir…
Bütçe dışında gereksinim duyulması halinde Divan Kurulu’nun onayı alınarak borçlanabilinir.

-Birisi sözleşmeli işlemleri de borçlanma limiti içine koyuyor, diğeri sözleşmeli işlemler hariç diyor!

-Birisi bütçe dışı borçlanma için Genel Kuruldan yetki alınır diyor, diğeri Divan Kurulu’ndan yetki alınır diyor!

Divan Kurulu Başkanı kim Yıldırım bey’in beraber maç seyrettikleri, beraber teknik direktörün fesihnamesini yaptıkları, beraber golf oynamaya gittikleri Divan Kurulu Başkanı…

Şimdi Borçlanma yetkisi Divan Kurulu’ndan alınıyorsa DİVAN KURULU BAŞKANI DA GENEL KURULA karşı borçlanmadan sorumlu olmuyor mu?

boski2- Bir diğer konu da Yönetim Kurulu Başkanının yetkisi,
Anlaşılan yeni Tüzük taslağında da bir rahatsızlık yok!

“Başkan Kulübü sorumluluk ve yükümlülük altına sokan antlaşmaları tek başına imzalar…”

Şimdi Fulya hadisesi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait bulunan Şan Ökten Tesilerinin üzerine Fulya’nın Müteahidi ile anlaşma yapmak, Del Bosque, Ailton, Tabata ve benzeri bir çok konudan mahkemeye verilmiş örneklerden yola çıkarak hala nasıl böyle bir madde rahatça yeni taslakta da kalır şaşmamak elde değil.

Üstelik 5 yıl içinde görev yapan üst düzey yöneticiler bundan şikayetçiyken !

3-Son olarak Sayın Uluç Gürkan’a Tüzük ile ilgili başvuruyu yaptınız mı ?

Özellikle son Mali Kongrede gündem maddeleri arasında yeralan “Raporların görüşülmesi” maddesine gelindiğinde, bu gündem maddesinin uygulanması kesilerek oylama sonrasına bırakılmasına önerge verilmiş ve önerge Sayın Gürkan tarafından kabul edilip usule ters olmasına rağmen oylamaya sunulmuştur.

Sayın Uluç Gürkan ile kongre sonrası beraber olduğumuzda Tüzükteki bu maddenin her türlü yoruma açık olduğunu TBMM Başkanlığı da dahil böyle enteresan bir durum yaşamadığını ifade etmişti..

Burada Genel Kurul üyelerinin  eleştiri ve ibra konusunda önem arz edecek tüm hakları silinerek ve bundan böyle “Oylamanın hiçbir ehemmiyeti yok” denilecek bir karar alınmıştı.

Şayet raporların görüşülmesi hususunda söz isteyen üyelerin her ne sebeple olursa olsun kesintiye uğratılmadan ve değiştirilmeden, söz alan üyelerin görüşlerini Genel Kurula sunmaları sağlanmazsa bundan sonra Mali Kongrelerde üyelerinin denetleme niteliğindeki oylama haklarının da bir esprisi kalmayacaktır…

Sonuç olarak bu tüzük değişikliği Yönetim Kurulu üyeleri, Dernek Mensupları ve Divan Kurulu için bulunmaz son fırsattır…

Bakalım bu 3 konu nasıl değerlendirilecek,
Hep birlikte  göreceğiz…

Hürser Tekinoktay

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu