DünyaGüncelPolitika

Türkiye’de Neler Oluyor; Basın Özeti

Balyoz soruşturmasıyla ilgili gelişmeler bugün yayımlanan haftalık Economist dergisinde “Yeni gözaltılar hükümetle ordu arasındaki mücedeleyi kızıştırdı” başlıklı bir makalede ele alınıyor.

Economist, “Türkiye’nin müdaheleci generalleri onlarca yıl çevrelerinde saygı ve korku uyandırmıştır” diyor ve devam ediyor:

“Ama bugünlerde onlarca muvazzaf ve emekli subay AKP hükümetini devirmeye çalıştıkları iddialarıyla gözaltına alınır ve tutuklanırken olsa olsa acıma hatta öfke uyandırıyorlar.”

Dünkü Çankaya zirvesi ve gözaltındaki üç eski komutanın serbest bırakılmaları öncesinde kaleme alınan makalede, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un aslında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile uzlaşmaya yatkın olduğu izlenimini verdiğini yazan Economist, buna karşılık son operasyonun boyutlarının bu konudaki umutları yerle bir edebileceğini kaydediyor.

Economist, Başbakan Erdoğan’ın da aslında son gözaltılardan muhtemelen pek memnun olmadığını yazıyor.

Bunun nedenini ise, “Güçlü tarikatlarla bağları olan fazlasıyla gayretli bazı savcı ve emniyet yetkililerinin, Erdoğan’ın uzlaşmacı eğilimlerinden rahatsız oldukları söyleniyor” diyerek açıklamış.

Economist herşeye rağmen “Türkiye’de bir darbe olasılığı, yüzdeye vurulursa, sıfıra yakın” diyor ve Türkiye’nin artık 1980’lerdekinden çok daha farklı bir yer olduğunu, “Orgeneral İlker Başbuğ gibi soğukkanlı komutanların” seçimle iş başına gelmiş bir hükümeti devirmenin, halk nazarında ordunun itibarını yerle bir edeceğini bildiklerini yazıyor.

Yargının farklı kurumları arasında son haftalarda yaşanan güç çekişmesini de hatırlatan Economist, bütün bu yaşananlardan şu sonucu çıkarıyor: “1980 darbesi ardından dayatılan anayasayı artık yeni bir anayasayla değiştirmenin zamanının geldiği tezi giderek daha güç kazanıyor.”

Türkiye’de Balyoz planı olarak adlandırılan darbe hazırlığı iddialarıyla ilgili soruşturmanın belirlediği siyasi gündem, bugün de İngiliz gazeteleri tarafından izleniyor.

Financial Times, Çankaya Köşkü’nde dün Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nı bir araya getiren zirveyi, “Ankara gerginliği yatıştırmaya çalışıyor” diye yorumlamış.

Ancak haberde, zirveden sonra yapılan muğlak açıklamaların piyasaları yatıştıramadığı ve İstanbul borsasında endeksin yüzde iki buçuk düşüş gösterdiği hatırlatılıyor.

Görüşü alınan Global Source adlı mali danışmanlık şirketinin bir yetkilisi, yapılan açıklamayı “ordu ile AKP’nin anlaşamadıkları konusunda anlaştıkları şeklinde yorumladık” diyor ve son krizin yatırımcılara Türkiye’de siyasi istikrarın sarsılabileceğini hatırlattığını söylüyor.

Yine görüşlerine başvurulan uluslararası mali kuruluşlar Barclays Capital ve Eurasia Group’un uzmanları da, Türkiye’de kısa vadede laik kesimle AKP arasında bir uzlaşma şansının azaldığını, uzlaşmaya niyetli olmanın yeterli olmadığı bir noktaya gelinmiş olabileceğini söylüyorlar.

Guardian gazetesinin Türkiye ile ilgili haberi de Financial Times’takiyle aynı noktaya odaklanmış. AKP hükümetiyle ordu arasındaki gerginliğin iş çevreleri ve yatırımcıları kaygılandırdığı kaydedilen haberde, dünkü Çankaya zirvesinden sonra Orgeneral Başbuğ’un rahatsız ve kaygılı göründüğünü yazıyor.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu