İncelemeFutbolHaber

TFF Menajerlik Skandalı 4 bin 650 futbolcuya 6 menajer

Bölüm; VI

TFF Menajerlik Skandalı , 11 Ekim günü Futbolistan.net sitesinin bir haberinin yankıları devam ediyor…
Halk arasında menajerlik denilen Futbolcu temsilciliği konusundadaki çarpıklığı buradan sizlere iletmek için burada kaleme almıştık sonrasında skandallar ve skandal haberleri durmak bilmedi….…
Her yer Menajerlik Skandalından Haberler ile doldu !

Ve Romen rakamları HALA devam ediyor !

İşte TFF Menajerlik Skandalı ve yıllardır süren gerçekler, Bölüm; VI

Türkiye’de 4 bin 650 profesyonel futbolcu, 117 de lisanslı menajer bulunuyor. Ama bu menajerlerin sadece 9-10’u iş yapıyor.

Binlerce futbolcuya bu 10 kişi yetişemeyeceğine göre meydanın korsan menajerlere kaldığı acı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Futbol Federasyonu’nun resmi sitesini kaynak alarak yaptığımız inceleme sonucunda ülkemizde 4 bin 650 profesyonel futbolcunun bulunduğunu belirledik.

İlgili Makaleler

Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1. Lig, Spor Toto 2. Lig ve Spor Toto 3. Lig’deki bütün kulüpleri kapsayan bu rakama, sayısı binleri aşan A2 takımı futbolcuları dahil değil.
Peki, lisanslı futbolcu temsilcisi yani menajer sayısı kaç? Yani, 4 bin 650 futbolcunun transferlerini kaç kişi yapıyor? İşte burada karşımıza inanması güç gerçekler ortaya çıkıyor… Türkiye’deki lisanslı futbolcu temsilci sayısı 117. Yani, resmi kayıtlara göre, menajer başına 40 futbolcu düşüyor. Bu rakamlar son derece mantıklı görünüyor. Ama gerçekler hiç de öyle değil.

Türkiye Futbol Federasyonu kayıtlarında yer alan 117 lisanslı menajerin en fazla 9-10’u çalışıyor, (5-6’sı yoğun, 3-4’ü çok az iş yapıyor) geri kalanların hiçbir faaliyeti yok. Lisanslı Futbolcu Temsilcisi belgesi almışlar ama hiçbir işlem yapmıyorlar.

Gerçekler çok farklı Korsanlar her yanda

Rakamlardan gidecek olursak; “Türkiye’de menajer başına 600 futbolcu düşüyor” gibi bir veri ile karşı karşıya geliyoruz. Pratikte böyle bir şey mümkün olmadığına göre şöyle bir gerçek ortaya çıkıyor; Ülkemizdeki transferlerin çok büyük bölümünü (kimilerine göre yüzde 90’ını) korsan menajerler gerçekleştiriyor. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, “Kirlilik inanılmaz boyutlarda. Korsan menajerler dört bir yanı sarmış durumda. Bugün Bochum ve Sarıyer savcılıklarının yürüttüğü bahis şikesi soruşturmalarında adları geçen kişilerin hepsi bu korsan menajerler” diyor.

Sadece transfere 824.4 milyon TL, ya diğerleri?

Türkiye’deki transferlerin çok azının lisanslı futbolcu temsilcileri üzerinden yapıldığı, piyasanın yüzde 80-90’ının korsan menajerlere teslim edildiği acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
Peki, bu neden böyle? Yetkili yetkisiz, anlayan anlamayan yüzlerce kişi neden futbolcu menajerliğine soyunuyor.

Bunun cevabı dört harfli bir kelime: PARA

Şimdi bu tezimizi biraz açalım…
Kayıtlara göre 2010-2011 sezonunda futbolcu transferine, Spor Toto Süper Lig’de 573.5 milyon, Bank Asya Birinci Lig’de 86 milyon, Spor Toto İkinci Lig’de 82.45 milyon ve Spor Toto Üçüncü Lig’de 82.45 milyon TL harcandı. Toplam 824.4 milyon TL’yi bulan bu rakama sadece futbolculara verilen yıllık transfer ücretleri dahil.

Yani, bonservis bedelleri,maç başı ücretleri, galibiyet şampiyonluk, kupa vs. primleri, ev, araba, uçak biletleri gibi ekstralar ve teknik direktör transferlerine harcanan paralar dahil değil.
Bütün bunları da hesap ettiğimizde ortaya çıkan rakam ise tam 1 MİLYAR EURO.

Bülent Uygun’un takımları üç yılda 69 futbolcu alıp sattı

Refleks adlı menajerlik şirketinin ortakları arasında yer aldığı ortaya çıkan Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun’un çalıştırdığı takımlar son üç sezonda toplam 69 transfer yapmış. Bu dönemde Uygun’un ekipleri 29 futbolcuyu satarken, 40 oyuncuyu da kadrosuna dahil etmiş. Diğer bir deyişle Uygun’un teknik direktörlük yaptığı takımlar yılda ortalama 20 transfere imza atıyor.

Kaynak: Hürriyet

Skandal BAŞLAMADAN ÖNCE MAHMUT BEY’E SORDUĞUMUZ HALA CEVABI ALINAMAYAN SORULAR;
TFF Başkanı Mahmut Özgener ve ekibinin henüz cevaplandırmadığı 10 adet soru !

hT2

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu