İngiliz gizli servisini isyan korkusu sardı!
İngiltere’de ekonomik krizin sonucu olarak protestoların artması üzerine İngiliz gizli servisi “toplumsal huzursuzluk”ların isyana dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Bu yıl yaz mevsimi erken başlayabilir. En azından İngiltere için Londra polisi bunun böyle olacağından emin. Londra polis birimi kamusal olaylar amiri David Hartshon’un Guardian gazetesine ülkede gelişen protesto hareketleri ile ilgili olarak açıklamalar yapmasından bu yana, İngiltere’de toplumsal huzursuzluklardan duyulan korku arttı. Hartshon, finans sektörü ve ekonomideki krizin kurbanlarının öfkelerinin şiddetli bir protesto dalgasına neden olacağını söylüyor. Diğer yandan polis şefi, İngiliz güvenlik güçlerinin bu duruma hazırlıklı olmadığından da emin. Hartshon’un tahminleri geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan gizli servis MI5’in raporlarına dayanıyor. Bu raporlar yalnızca polis için bir top-secret plan yapma zorunluluğu değil aynı zamanda içerdeki ordu güçleri için de bir uyarı alarmına neden oluyor. Kamusal alanların tümüyle gözetlenmesinin -İngiltere kamera ile en yoğun gözetlemelerin yapıldığı Avrupa ülkesidir- polisin “antisosyal tutum” olarak ortaya koyduğu davranışlarda askerlerin “toplumsal öfke”ye karşı mücadelesinde onların en büyük yardımcılarından biri olacak gibi görünüyor.
“Öfke yazı Londra’da G20 zirvesinin yapılacağı hafta içerisinde 1 Nisan’dan itibaren başlayabilir.” Hartshon, her şeyden önce başköşede ulus ötesi şirketlerin ve finans kurumlarının temsilcilerinin yer alacağı bu zirvenin “şiddet kullanmayı hedefleyen göstericileri hedefleri” arasında bulunabileceğine dikkat çekiyor. Aslında İngiltere’deki bu zirveye karşı gelişen seferberlik çok üst düzeyde. Protesto çağrısı yapan farklı gruplar özellikle sert mücadele çağrısı yapıyorlar. “Nisan’ın ilk haftası dünyadaki siyasi liderlerin unutamayacağı bir protesto haftası olacak.” Bu örneğin “Dünya Koalisyonunu Durdurun” çağrısından hissedilebiliyor. Bu birlik yalnızca barışçıl hareket eden Hamas sempatizanları, Sosyalist İşçi Partisi’nden Troçkistler, İngiliz İslam topluluğuna yakın Müslüman kardeşliği gibi yapılardan oluşmuyor. Aynı zamanda ekoloji açısından küreselleşme karşıtlığı geliştiren sayısız grup, protestolara katılacak. İngiliz gizli servisi bu grupların çok da tehlikeli olacağını düşünmüyor. Ama örneğin huzursuz toplumsal kesimleri içeren anarşistler, “sınıf savaşı” internet sitesi üzerinden örgütlenenler gizli servisin dikkat çektiği gruplar. Gizli servise göre özellikle internet gazetelerinin son sayılarındaki şu manşet dikkat çekici: “Kredi kıskacına karşı nasıl davranabilirsin? Bir banka yak!” Anarşist grupların aslında yayınlarında her zaman buna benzer “zenginlere karşı” açıklamalar yaptığını belirten gizli servis raporuna göre bu dönemde bunu tehlikeli hale getiren “toplumsal huzursuzluk”ların da hat safhaya ulaşmış olması. Bu öyle önemsenen bir durum ki bir ulusun güvenliği için alarm veren bir tehlike olarak görülüp üzerine raporlar hazırlanması gerekiyor. Yani gizli servisin asıl korktuğu sıradan insanların öfkesinin sokağa yansıması. Şimdiye kadar hiçbir toplumsal protesto gösterine katılmamış olan orta tabaka da krizden etkilendiği için daha fazla radikalleşecek ve belki de bu yıl barikatların başında onlar yer alacaktır. Ve belki de gerçekten bankalar yakacaktır. Gizli servisi bu korku sarmış durumda: Bankaları yakarlar mı?
İngiliz makamları sorunların kolayca çözülebileceğini düşünmüyorlar çünkü “burada yalnızca göçmenlerin sorunlarından ya da İngiliz işçileri için İngiliz işlerinden bahsetmiyoruz. Burada kitlesel işsizlikten bahsediyoruz.” Rapor böyle yorumluyor. Milyonlarca işsiz İngiltere’yi barikatlar ve külle donatmaya hazır bir grup anarşist tarafından eyleme çağrılıyor. Bu korku politikasıyla krizin daha iyi yönetilebileceği düşünülüyor. Ama İngiltere’de büyük çöküş asıl şimdi başlayabilir.