Haber

Yeni açılım bu seferde Mehmet Sevigen’den ! “Emeğin Adı” . . .

23 katlı rezidans projesinde aracılık yaptığı ortaya çıkan CHP Genel Sekreter Yardımcısı Sevigen dün kendini savunmaya çalıştı ama kimseyi ikna edemedi.

Mehmet Sevigen Vatan Gazetesi Aşçıoğlu ve Seren İnşaat Belediye üçgenindeki imar operasyonu

Mehmet Sevigen basın toplantısında 1.1 milyon dolarlık kâr payı almasına ilişkin sözleşmeyi kabul etti. ‘Dairemi satamadığım için ortak olamadım’ dedi. Vatan Mehmet Sevigen’in açıklamalarındaki imar operasyonu kodlarını çözdü.

Mehmet Sevigen: Şirkete yüzde 5, 7 veya 8 ortak olacaktım. Gereken parayı bulamadım.

VATAN: Yandaki sözleşmede Mehmet Sevigen’in adı “Şirket ortağı” değil, “kar payı ortağı” diye geçiyor. Kar payı da net şekilde yüzde 8 (1 milyon 120 bin dolar) olarak belirleniyor.

Mehmet Sevigen: Benim devrede olduğum tarihler arasında hiçbir imar değişikliği yapılmadı.

VATAN: Doğru söylemiyor. Sevigen tarafları Aralık 2004’te tanıştırıyor. Seren İnşaat 27 Ocak 2005’te kuruluyor, ertesi gün arsayı satın alıyor. 19 Mart 2005’te arsanın imarına asıl rant yaratan rezidans izni de ekleniyor.

İlgili Makaleler

Mehmet Sevigen: Sokaktan gelen politikacıyım. Biz günde elli kişiyi 100 kişiyi biraraya getiriyoruz. Etik olmayabilir doğru. Ama çok büyük etik olmayan bir şey yok.

VATAN: İyi de Sevigen tarafları biraraya getirmekle kalmıyor. Rezidans izni de çıktıktan sonra 22 Temmuz 2005’te Seren İnşaat’la yüzde 8 kar payı içeren sözleşme yapıyor. Bunu da “emeğimin karşılığı” diye açıklamaya kalkıyor.

İşte Mehmet Emin Erkan ile Erol Kohen’in kurduğu Seren İnşaat ile Mehmet Sevigen arasında hazırlanan kar payı ortaklığı sözleşmesi… Sevigen dün “Arsa alışverişinin gerçekleşmesinde emek verdiğim için bana hisse teklifinde bulunuldu” demişti. Oysa bu sözleşmede Sevigen’in Seren İnşaat’a ortak olacağını gösteren tek bir satır yok. Sadece ’yükümlülüklerini yerine getirdiği’takdirde 14 milyon dolarlık hasılattan yüzde 8 kar payı alacağı hükme bağlanıyor.

Mehmet Sevigen: Arsa o tarihte (Ocak 2005) satılmadan önce 2.5 emsal olarak belediye ve mahkeme kararıyla tescillenmiş.

VATAN’IN NOTU: Bu ifade gerçeği yansıtmıyor. Çünkü Sevigen’in atıfta bulunduğu belge, 14 Ocak 2005 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis kararı. Sözü edilen kararı inceleyelim: Arsanın imar durumu o tarihte, “Ticaret ve konut alanı” diye onaylanıyor. 2.5 emsal olarak tescil ediliyor. Sevigen’e göre Selenium Panaroma işte bu kararla inşa edildi.

Hayır, asıl “imar operasyonu” bundan sonra başlıyor. Çünkü tapu kayıtlarına göre “Seren İnşaat” arsayı 28 Ocak 2005’te yani bu belediye kararından 14 gün sonra alıyor. Ama bu da kağıt üzerinde.. Buraya dikkat… Asıl ilginç ayrıntıyı arsanın eski sahibi Özhan Erem şu sözlerle ortaya koymuştu önceki gün: “Arsa pazarlığına Aralık 2004’te başladık, el sıkıştık. 100 bin dolar kaparo aldım. İmar tadilatı için onlar devreye girdi, Ocak’ta tapuya gittik.”

Bu durumda fotoğraf iyice netleşiyor. 12 kat imar izni olan arsada istediği değişikliği yaptıramayıp zarar eden Özhan Bey, bir dostu aracılığıyla CHP Genel Sekreteri Sevigen’in kapısını çalıyor. Yardım istiyor. Niçin? Arsadan kurtulmak için.

Mehmet Sevigen: “Kim plan değişikliği yapmış?”

Mehmet Sevigen’in buradaki hizmeti, ’iş bitirici’ bir ekibi oluşturmak. Ve o da Mehmet Emin Erkan’la Erol Kohen’e ulaşıyor. Taraflar arsanın 7 milyon 35 bin YTL’ye satışı için el sıkışıyor. Arsanın resmi satışı tapuya bildirilmeden, eski sahip üzerinden belediyeye imar tadilatı için başvuruluyor. Karar çıkınca, bir engel aşılıyor ve tapu devir işlemi 4 gün sonra yapılıyor. Bu Sevigen’in ilk “emeği ” oluyor.

Mehmet Sevigen: Kim plan değişikliği yapmış? Kim değişikliğe yardımcı olmuş? Hangi belediyeden rica etmişim? Ben bu işin neresindeyim?

VATAN’IN NOTU: Sevigen’in yardımcı olduğu girişimci ekibin (Seren İnşaat ortakları Kohen ve Erkan) ikinci operasyonu hiç gecikmiyor. 28 Ocak 2005’te yine ’plan değişikliği’ isteniyor. Büyükşehir Belediyesi 1/5000’lik imar tadilat talebini 1.5 ayda sonuçlandırıyor ve 18 Mart 2005’te kabul ediyor. Bu tadilat çok önemli. Zira arsa, “Ticaret -Hizmet- Konut ” alanı oluveriyor.

Eklenen sadece “Hİzmet” kelimesi, ama çok anlamlı. Çünkü artık burası iş merkezi, alışveriş merkezi, finans alanı haline dönüşüyor. Yani rezidansın önü açılıyor. Bina yüksekliği için düne kadar 12 kat izni veren belediye, birden yüksekliği serbest bırakıyor. (Bugün arsada 23 kat yükseliyor) Sevigen’in iddiasının tersine arsa el değiştirdikten sonra “rant” yaratan imar değişikliği gerçekleşiyor. Beşiktaş Belediyesi de bunu onaylıyor.

Mehmet Sevigen: Rant nasıl söz konusu olur? Her şey önceden geçmiş.

VATAN’IN NOTU: Bu olayda büyük bir rant elde edildiği çok açık. Görmek için daha yakından bakmak gerekiyor. 1- İnşaat yüksekliği 12 kattan 23 kata çıkarıldı: Sevigen binanın yüksekliği ile ilgili bilgi vermiyor. Bu bilgiyi biz verelim. Arsanın önceki sahibi Özhan Erem, “Buraya 12 kat inşaat yapabiliyorduk. Şu anda 23 katlı gökdelen var” diyor.

2- Rezidans imkanı tanındı: Barbaros Bulvarı’na 100 metre uzaklıktaki arsa “Ticaret+hizmet+konut alanı ilan edilince” binadaki dairelerin metrekaresi 3.500 dolardan satışa çıktı. Tenis kortu, kapalı yüzme havuzu yapıldı. Büyük bir alışveriş merkezi satışa sunuldu..

Mehmet Sevigen: Mehmet Emin Erkan, “Bu arsada emek verdin, gel ortak olalım” dediğinde benim ismim gündeme geldi.

VATAN’IN NOTU: Sevigen’in en kiritik ifadesi bu… “Bu alışverişte emek verdiği için ortak olmaya çağrıldığını” söylüyor. Verilen emek ne? ’Alıcı’ ile ’satıcı’yı buluşturmak… Buna emlak piyasasında modern tabirle “Gayrimenkul yatırım danışmanlığı’ deniliyor. Ve her emlak ofisinin duvarına asılı bir tarifede bu şöyle belirtilir: ”Satışlarda alıcıdan % 3 satıcıdan % 3 komisyon alınır…“ Yani toplam % 6 komisyon… Sevigen’in de % 8’le kâr ortaklığına talip olduğunu biliyoruz.

Emeğinin karşılığı olarak kasdettiği bu mu bilemiyoruz. Ama arsanın ilk sahibinin ’Benim 8 yılda halledemediğim işler 3 ayda çözüldü” demesi, meselenin sadece emlakçılıktan ibaret olmadığını gösteriyor. Belki de Sevigen’in kasdettiği bu olmalı. Yani 3 ayda belediyeden hızla tadilat operasyonlarının geçirilmesi. Bellli ki yeni sahipler bundan çok etkilenip, ’ortaklığa davet’ kararı almışlar.

Mehmet Sevigen: Ortak olacaktım ama, belli bir süre geçti. Evimi satamadım. Verdiğim paranın şirkette gözükmesi lazım. Parayı koyamadım, ortak olamadım.

VATAN’IN NOTU: Burası çok ilginç. Sevigen, ısrarlı davetler üzerine ’ortaklık’ yapmaya karar verdiğini açıklıyor. Yani VATAN’ın ortaya çıkardığı ’Kâr payı ortaklığı sözleşmesi’ni doğruluyor. Hemen hatırlatalım; bu sözleşme arsa sahibi ile müteahhitin en az 28 milyon dolar gelir beklentisiyle Temmuz 2005’te imzaladıkları ’Kâr payı sözleşmesi’nin eki olarak hazırlandı.

“Seren AŞ, diğer yanda Yaşar Aşçıoğlu’nun müteahhitlik firması Aşçıoğlu var.”

Yani bir yanda arsa sahibi Seren AŞ, diğer yanda müteahhitlik firması Aşçıoğlu var. Bir taraf arsasını ortaya koyuyor, diğer taraf da lüks rezidans yapıp satma iradesini.. Peki Sevigen arsa sahibi ile kâr payı anlaşması yaparken ’sermaye’ olarak ne koyuyor? Bu hiç belirtilmemiş, yani verilen ’emek’ gizli kalmış…

Ama Sevigen’in ne alacağı sözleşmede yazılı: Arsa sahibinin kazanacağı 14 milyon doların %8’i; yani 1 milyon 120 bin dolar… İşte Sevigen eğer (kaça satacağını, nerede olduğunu açıklamadığı ) dairesini satabilseydi, bu parayı alacağını söylüyor. Ama satamadığı için ortak olamamış. üstelik bu ortaklık da karışık.

Ticaret Kanunu’na göre şirket ortaklığı, sermayenin belli bir oranına katılımla olabiliyor. Yani şirketin kârına ve zararına ortak olunabiliyor. Oysa Sevigen direkt kâra ortak oluyor.

Mehmet Sevigen: İnanın günde 50 kişiyi 100 kişiyi biraraya getiriyoruz. Adam kredi almış, borçlarını ödeyememiş görüşüyoruz herkesle.

VATAN’IN NOTU: Mehmet Sevigen, siyasetçi olarak tabii ki çok sayıda kişiyle görüşecek; buna kimsenin itirazı olamaz. Ama sorunlarını çözdüğü herkesle sonuçta böyle bir ’kar ortaklık’’metni hazırlıyorsa, o zaman bu Türk siyasetinde yeni bir durum.. Belki de bu yüzden Türkiye’nin kafası karıştı.

Mehmet Sevigen’in kabul ettiği sözleşme

 

Kaynak: Vatan

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Ciddi bir sorun yokmuş !

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu