DünyaEkonomiKüba

Küba ablukası ABD’ye pahalıya mal oluyor !

Washington, 11 Ocak (Prensa Latina) İçlerinde ABD Ticaret Odası’nın da olduğu, pek çok önde gelen ABD’li ticari kuruluş, Washington’un Küba’ya yönelik Küba Ablukası sonucunda ABD ekonomisinde yaratttığı kayıplarla ilgili yeni kanıtları içeren bir mektup kaleme aldı.

Havana’da Bir Yıl

Meksika doğumlu olan ve Küba’da çalıştığı bir yıla dair anılarını yazdığı “Duvarın İçinden: Havana’da Bir Yıl” adlı kitabı 2006 yılı Amerikan Kitap Ödülü’ne aday gösterilen gazeteci Margot Pepper’e göre, bu kuruluşlar yeni seçilen devlet başkanı Obama’ya; yarım asırdır devam eden ve ABD’ye yılda 1,2 milyar dolara mal olan ablukanın ortadan kaldırılması yönündeki süreci başlatması için talepte bulundu.

Pepper yeni gelen son bilgilere göre; 2009 yılı planında, gerçekleştirilemeyecek satışlar nedeniyle ABD için yıllık yaklaşık 3,6 milyar dolar kayıp oluşacağını belirtti.

Hazine Bakanlığı tarafından abluka kurallarını uygulamak için harcanan milyonlarca dolara ek olarak, sinyalleri Küba Hükümeti tarafından etkili bir şekilde bloke edilen ve yılda 27 milyon dolar maliyeti ile bir kara delik olarak adlandırılabilecek Jose Marti radyo ve televizyonu da ABD ekonomisi için ciddi bir maliyet oluşturuyor.

Yarıküre İşleri Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre bu miktar son 20 yılda yaklaşık yarım milyar dolara ulaştı.

Kar amacı gütmeyen Küba Politikası Vakfı’na (CPF) göre abluka, ABD ekonomisinde sadece tarımsal ihracat alanında 1,24 milyar dolarlık kayıba neden oluyor. Bunun dışında diğer ekonomik ihraç kalemleri ile birlikte bu rakam yılda toplam yaklaşık 3,6 milyar dolara ulaşıyor.

CPF tarafından verilen bilgilere göre sadece Arkansas eyaleti yılda yarım milyar dolarlık iş olanağını kaybediyor.

Amerikan Seyahat Acentaları Kurumu’na göre ABD, Küba’ya dönük seyahat sınırlamalarını kaldırırsa, 2010 yılına kadar yaklaşık 1,8 milyon Amerikalı’nın Küba’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Kurumun yaptığı açıklamaya göre bu, gayri safi milli hasılaya yaklaşık 1,6 milyar dolar eklenmesi anlamına geliyor.

John Hopkins Üniversitesi’nin açıklamasına göre ABD ekonomisi, abluka nedeniyle Küba’dan 1 milyar dolar fazla olarak yılda 2 milyar dolar ticari kayba uğruyor.

Küba’nın kayıplarını yıllık 685 milyon dolar

2002 yılında Küba hükümeti Küba ablukası nedeniyle Küba’nın kayıplarını yıllık 685 milyon dolar olarak hesaplamıştı. Aralık 2008’de, BBC tarafından yayınlanan rapora göre, ablukanın başladığı 1962’den beri Küba toplam 93 milyar dolar kayba uğradı.

Margot Pepper’e göre hangi istatistik değerlerin kullanıldığından bağımsız olarak, son yirmi yılda ablukanın iki ülkeye de maliyeti 3 kat arttı. Bu, iki tarafın yurttaşlarının da karşılayabileceği bir miktar olmaktan çok uzakta bulunuyor. Gerçek şu ki fakir bir ülke olan Küba, yurttaşlarının tüm temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorken, bu alınacak ambargo kaldırma kararıyla yeni seçilen başkan hem Amerikan ekonomisindeki zarar kalemlerinden birini ortadan kaldıracak hem de kendi yurttaşlarının, Küba’nın sağlık alanında sunabileceği menenjit B aşısı, retinitis pigmentosa hastalığının tedavisi; buzdolabında saklanmayan sütler için koruyucu madde ve bir yan etki olarak cinsel gücü arttırması nedeniyle yabancılar tarafından çokça talep edilen kolestrol düşürücü bir hap olan PPG’den faydalanabilmesinin önünü açacak.

CPF’ye göre ülke genelinde ABD yurttaşlarının yüzde 52’si ablukanın kaldırılmasından yanayken, yüzde 67’si Küba’ya seyahati yasaklayan kanunun derhal kaldırılmasını istiyor.

Bilindiği gibi Küba’ya yaklaşık 50 yıldır ABD tarafından ambargo uygulanmaktadır….Obama’nın gelişiyle ABD’nin Dünya politikasında ne gibi değişiklikler olacağı merakla bekleniyor…
Ve tekrar aklımıza şu soru geliyor;
Obama gerçek mi? Yoksa bir masal mı?
Sağlıcakla,

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu