Dünya

İsrail saldırılarında iki haftanın bilançosu ağır

İsrail saldırılarının üçüncü haftasına girilirken, saldırıların başlangıcından bu yana toplam ölü sayısının 800'ü aştığını söyleniyor.


İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırısında üçüncü haftaya girilirken, ateşkese ilişkin belirsizlikler sürüyor.

İsrail saldırısında üçüncü haftaya girildi

İsrail’den yapılan açıklamada geceleyin 40 hedefe vuruş yaptıkları, Hamas’ın da bir çok İsrail kentine roket atmaya devam ettiği bildirildi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir İsrail tankından açılan ateşte 8 Filistinli öldü.

Filistinli sağlık görevlileri, tanktan açılan ateşin, Cebaliye mülteci kampında bir sokağa isabet ettiğini, ölen 8 kişinin aynı aileden olduğunun sanıldığını söyledi.

İlgili Makaleler

Bu arada Filistinli militanların İsrail’in güneyinde Aşkelon kentine düzenlediği roket saldırısında bir kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail polisi, roketin kentteki bir binayı vurduğu, olayda bir kişinin hafif yaralandığını belirtti.

Gazze’deki sağlık yetkilileri saldırılarından başlangıcından bu yana toplam ölü sayısının 800’ü aştığını söylüyor.

İsrail kendi ölü sayısını 13 olarak açıkladı.

BM hala ateşkes sağlanmamasından duyulan düşkırıklığını dile getirirken, üst düzey Filistinli yetkililer Mısır’da çatışmalara son vermeye yönelik görüşmelerde bulunuyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in, Mısır’ın girişimiyle yapılacak ateşkes anlaşmasını kabul etmek zorunda olduğunu söyledi.

Abbas, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in ateşkesi kabul etmemesi durumunda savaşın sorumluluğunu üstüne alması gerektiğini belirtti.

Abbas, Gazze’ye uluslararası güç konuşlandırılması çağrısında da bulundu.

Filistinli lider ayrıca, Gazze’nin yönetimini elinde tutan Hamas’ın, çatışmanın durdurulması için “tereddütsüz” bir anlaşmaya varabilmesini umduğunu kaydetti.

Diğer taraftan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Hollanda ile Danimarka’nın Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırına bir Avrupa Birliği misyonunun gönderilmesi önerisine katıldığını açıkladı.

Frattini, TV7 kanalına yaptığı açıklamada, ”Silahlar artık Mısır ile Gazze arasındaki tünellerden geçmemeli” dedi ve Filistin Yönetimi’ne sınır kontrolü için uluslararası misyona katılması çağrısı yaptı.

Danimarka ile Hollanda’nın yaptığı öneriye katılmaya hazır olduklarını belirten Frattini, ayrıca ülkesinin Gazze Şeridi’ne yardım konvoyu gönderilmesine ilişkin ”insani yardım planına” da katılmak niyetinde olduğunu belirtti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen ile Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’ne gönderdiği mektupta, AB’nin ”Mısır-Gazze sınırını sıkı bir şekilde kontrol etme ve izlemeye” katkıda bulunmayı teklif etmesini istemişti.

Küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının artmasına ineklerin katkısının olup olmadıını araştıranlar, kontrol edilemeyen üçüncü derece yanıkların yol açmasına neden olarak Gaza’deki çocukların üzerlerine düşen beyaz fosfor bombalarının da küresel ısınmaya nasıl etki yapacağını da  araştırıyorlar mı ?

Sağlıcakla ,

Not; Fosfor bombası kullanılmadığını söyleyen İsrail’li yetkililere rağmen Gaza’deki Norveçli doktor Mads Gilbert, bombanın etki alanında olanların organlarını kaybettiğini, bu bomba nedeniyle gerçekleştiğini düşündükleri bir çok organ kopması vakasıyla karşılaştıklarını söylüyor.
Fosfor bombasını oluşturan beyaz fosfor, oksijenle temas ettiğinde sarı bir alev çıkararak yanıyor ve kalın bir duman üretiyor.
Fosfor yanıkları genellikle ikinci ve üçüncü dereceden yanıklar. Çünkü, bombanın parçaları ciltle temas ettikten sonra da yanmaya devam ediyor, kemiğe ulaşana kadar yandığı da biliniyor.
İsrail beyaz fosforu 2006’da Lübnan’a saldırdığında, ABD ve Britanya da Irak’ı 2003’te işgal ederken kullanmıştı. ABD bu maddeyi Vietnam’da da kullanmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu